Börja måla

Är du sugen på att komma igång att måla? Kanske du har lusten, men vet inte om du är kretativ nog? Det du ska börja med är att ta bort pressen på att det måste bli en perfekt tavla. Du är den som bestämmer vad det ska vara för motiv och på vilket sätt. 

Fundera lite på vad för teknik eller färg du vill använda. Sedan så tar du och skaffar det du behöver. 

Skaffa ett nybörjarset

I början spelar det egentligen ingen roll vilken kvalitet du har på färg och annat. Det finns butiker med färdiga set du kan köpa att börja med. Här är en lista på vad du kan komma att behöva:

  • Färg
  • Penslar
  • Målarduk, tavlor
  • Grundfärg till duken och extra glans till färgen. 
  • Vatten
  • Hushållspapper
  • Papptallrik, träplatta eller annat liknande att blanda färgen på


Hitta en plats att måla på

Om du inte har tillgång till ett staffli kan du testa lite olika platser hemma som du trivs på. En del tycker om att sitta på golvet och måla andra vill sitta vid ett bord. Är det så att du kommer måla mycket så kan det dock vara bra att skaffa just ett staffli. 

Olika färger och tekniker

Det finns olika färger och tekniker att välja på när du ska måla.

Ett bra tips är att starta med akryl, vilket är en härlig färg att arbeta med. Akryl är vattenlöslig, övermålningsbar och snabbtorkad. 

Akvarell är en vattenfärg som är rolig att jobba med eftersom den lever ett eget liv. När du målar med akvarell finns det olika tekniker att använda sig av. Färgen kräver dock lite mer planering, du måste lämna de ljusa delarna i tavlan eftersom dessa inte är övermålningsbara.

Oljefärgen kräver mer tålamod än de andra färgerna. Vad som är mycket upskattat med oljan är att färgerna kan blandas på ett vacker sätt. Oljan har en lång torktid så om du vill måla över får du vänta. Det finns vattenbaserad oljefärg, men om du inte vill måla med det får du använda terpentin för att rengöra penslar och händer.

Utöver dessa så har du även en mängd andra färger och tekniker att testa på. Det är bara att prova dig fram!

 

 

10 Mar 2020