Målartekniker inom konst

För att konstnärer ska få till det rätta uttrycket för de de skapar, den ytan de önskar och de nyanser som lämpar sig bäst så använder de sig utav en rad olika målartekniker och material.

Ett av dessa är akvarell. Det är en av de vanligare målarteknikerna som används. Det påminner om att måla med vattenfärger, men det bygger på ett pigment av gummit arabicum som man hämtar från akaciaträd. Sedan har man även ett särskilt papper som man målar på. 

Måla med oljefärger är en annan målarteknik . Det är en målarfärg tillverkad av rå linolja, vallmoolja eller en liknande olja. Oljefärger kan vara transparenta och laserande eller täckande. 

Det finns även akryl och att måla med det ger en färg som är beständig. Det blir ett särskilt ytskikt när det torkar.

Akrylmålning ger en färg som är beständig. Ytskiktet som bildas vid akrylmålning när färgen torkat är speciellt för akrylfärgen, den blir seg och samtidigt böjlig. Den stelnar inte på ett liknande sätt som när man målar med olja.

Sedan finns det flera tekniker inom dessa tekniker så väl som det finns andra sätt att måla på, men det får komma mer om det i ett annat inlägg. 

 

 

1 Apr 2019